marți, 29 mai 2012

Riscurile folosirii telefonului mobil asupra sanatatii


Mai multe studii in domeniu arata ca telefoanele mobile si alte dispozitive asemenatoare fara fir pun in pericol sanatatea creierului nostru. Specialistii recomanda ca aceste aparate sa fie folosite cu precautie mai ales de catre copii si adolescenti.



Cu toate acestea, utilizarea frecventa a telefoanelor mobile creste cu pana la 50% riscul de cancer al gurii, potrivit unui studiu realizat in Israel, publicat in American Journal of Epidemiology.
Una dintre cercetari arata ca foarte multe persoane risca sa dezvolte gliom, cel mai comun tip de cancer la creier, iar un studiu efectuat de specialisti americani si coreeni a demonstrat ca utilizarea mobilului creste riscul aparitiei tumorilor cerebrale cu 25%.
Tot specialistii spun inca nu se cunosc pe deplin modurile in care telefoanele mobile interfereaza cu organismul.
Un studiu suedez s-a concentrat si pe simptomele asociate folosirii telefonului mobil de catre copii si adolescenti. S-a constatat ca acesta poate produce dureri de cap, tulburari astmatice si probleme de concentrare.

De altfel, drectorul Institutului de Cancer din cadrul Universitatii din Pittsburgh a declarat ca tinerii ar trebui sa foloseasca telefoanele doar in situatii de urgenta deoarece creierul lor este in crestere.

Telefoanele mobile poarta cu sine o multime de bacterii ce iti pot pune in pericol sanatatea si chiar viata, inclusiv E.coli si MRSA, respectiv stafilococul auriu meticilino-rezistent. Studiile arata ca 92% dintre aparate sunt infectate si contin peste 1.000 de tipuri de microbi.
Telefonul mobil poate duce la perturbarea somnului
Un studiu belgian efectuat pe 2.500 de tineri, a aratat ca 20% dintre acestia aveau probleme cu somnul din cauza folosirii telefonului mobil. In mod special se arata ca radiatiile telefonului mobil afecteaza vulnerabilizeaza sistemul imunitar al copiilor cu varste sub 18 ani.
Telefonul mobil poate duce la scaderea capacitatii de concentrare
Conform unui studiu efectuat intr-un spital din Bristol pe un grup de voluntari, jumatate dintre acestia au fost supusi pe o perioada indelungata la radiatii specifice mobilelor, iar ceilalti nu au participat la iradiere. Apoi, toti au fost rugati sa rezolve anumite teste in urma carora sa se masoare activitatea cerebrala. Cei care au fost iradiati au scos cele mai proaste rezultate.

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat pentru prima data oamenii cu referire la riscul de a se alege cu cancer din cauza folosirii excesive a telefoanelor mobile. Cercetarile efectuate in 13 tari au aratat ca riscul exista chiar si in cazul folosirii celulalelor timp de 15 minute zilnic.
Un comitet format din membri ai Consiliului Europei propune interzicerea folosirii telefoanelor mobile si a retelelor wireless in scoli, dupa ce a ajuns la concluzia ca noile tehnologii pot avea efecte daunatoare asupra copiilor. Oficialii europeni nu sunt de acord nici cu monitoarele pentru bebelusi, temandu-se ca radiatiile electromagnetice emise de dispozitivele wireless pot cauza cancer si pot avea efecte negative asupra dezvoltarii creierului. Radiatiile electromagnetice la care suntem expusi cel mai frecvent sunt cele produse de telefoanele mobile si de retelele de telefonie mobila.
Studii recente au aratat ca aceste radiatii au numeroase efecte negative asupra sanatatii. Pot produce dificultati de concentrare, tulburari de somn, pierderi de memorie, cefalee (dureri de cap), stare de oboseala. Tensiunea arteriala se poate modifica fie in sensul cresterii, fie in cel al scaderii.
S-au constatat si niveluri crescute ale colesterolului si ale glicemiei la persoanele expuse timp indelungat la radiatiile electromagnetice. De asemenea, e posibila scaderea imunitatii, precum si scaderea nivelului de testosteron la barbati.
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com