miercuri, 29 iulie 2009

Vanghelie: Am căutat pe "Gogăl, Goagăl, Gagăl" despre Herodot!



"Tont" - aşa il caracterizez eu pe celebrul primar "care este", Marean eVanghelie, care, după ce că e certat cu limba romană, a dat-o pe engleză.
In semn de recunostinţă pentru perlele sale, vizitaţi HTTP://GOAGAL.RO/
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

“Cinee Sunteem?!?”

Celebra scandare din P.C.H. (nr.- “Peluza Cătălin Hîldan”) nu constituie doar un alt strigăt al unor ultraşi, ci are sensuri mult mai profunde de atât, motiv pentru care m-am decis să vă spun.

...născut la poalele Pietricicai în zorii pseudo-democraţiei româneşti, în prezent student al Universităţii « Alexandru Ioan Cuza » din Iaşi, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, mă vad o fire rebelă, dar într-o anumită măsură, traditionalistă. Sunt admiratorul meu numărul unu, dar şi cel mai aspru critic. In general, mă pasionează tot ce e « eco » (cu « C », nu « M »). Sunt un vechi fan al echipei de fotbal DINAMO BUCURESTI, la meciurile căreia(spre deosebire de « prietenii » sTelişti şi crapidişti) asist ori de câte ori am ocazia ; în funcţie de starea de spirit, ascult orice gen de muzică, fără nicio ezitare si nu sunt dominat de prejudecăţi.Intr-un oraş mic, dar în care locuiesc oameni cu suflete mari, am învaţat ce e suferinţa, cum e să zâmbeşti, când să fiu serios, când nu, unde să mă distrez, cu cine să-mi petrec timpul..în definitiv, să mă bucur de viaţă. Respect valori morale şi norme sociale, iar ca naţionalist de dreapta, mă definesc prin credinţa în Dumnezeu, iubirea de Neam, devoţiunea pentru Patrie şi respectul faţă de Tradiţie, prefer să cred că noi, cetaţenii responsabili, putem evolua pe o filiaţie neîntreruptă care începe cu Mihai Eminescu şi continuă cu Nicolae Paulescu, Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Corneliu Codreanu, Ion Moţa, Vasile Marin, Alexandru Cantacuzino, Mircea Eliade, Constantin Noica, Dumitru Stăniloae. Mândru de trecut, dar cu privirea îndreptata spre viitor, sper si fac tot ce e posibil sa raspandesc ideea de « om nou » in societatea contemporana. Desi nu-s superstitios deloc, trebuie sa mentionez ca ma mandresc cu zodia mea! Mi-am deschis blog... ei bine, fără un scop anume, dar ideile continuă şi continuă să curga, drept care am să tot scriu. Deşi sunt creştin-ortodox, trebuie să recunosc că nu vizitez foarte des lăcaşe sfinte, intrucât am felul meu mai aparte de a comunica cu divinitatea, în lipsa unui nene bărbos(care mai nou poate fi şi gay).
O mare problemă de comunicare, cred, am cu noul soviet, “Uniunea Europeana”, homosexualii, ţiganii(si nu “rromii”), ungurii(care cer autonomie), ruşii(din Basarabia), oamenii superficiali, nespălaţi, fără bun-gust şi, mai ales, cu cei ipocriţi. In timpul anilor petrecuţi în jurul blocurilor, in curtea casei, în clasele Scolii Generale Nr. 3, sau pe băncile Colegiului Naţional “Petru Rareş “, am realizat că, în final, totul se rezumă la modul în care ne bucurăm de liberatea pe care ne-o oferă patria noastră atat de unică şi nepreţuită. Adevărata libertate o face virtutea, singura în stare să facă nobili şi liberi. De la natură, la urma urmei, toţi oamenii sunt egali, dincolo de starea lor socială temporară. Dumnezeu a creat numai oameni liberi si asa trebuie sa si ramanem. Chiar daca banii nu aduc niciodata fericirea, fericire fără bani nu prea există. Totuşi, important e să rămanem cu picioarele pe pămant, să sondam din când în când sufletele noastre şi ne punem intrebarea... « Cine Suntem ?!? »

Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

duminică, 26 iulie 2009

MENŢIUNE

Nu mai pot cu toţi inculţii de pe la televizoare, de prin Parlament si pe peste tot care folosesc termeni pe care nu-i cunosc. Unul dintre aceşti termeni determina o adresã, un loc şi nu o locaţie!
۞ Locaţie(DEX) = 1)Inchiriere plãtitã pentru anumite lucruri luate in folosinţã temporarã - Taxa de locaţie = taxa care se plãteşte drept sancţiune in caz de depãşire a termenului de incãrcare sau de descãrcare a vagoanelor de cale feratã sau autovehiculelor. 2) Contract prin care una dintre pãrţi se obligã sã procure şi sã asigure celeilalte pãrţi folosinta unui lucru pentru un timp determinat in schimbul unei sume de bani.

Iatã o mostrã de... mai bine priviţi:

Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

RĂZBOIUL NEVĂZUT AL LUI EMINESCU


In preajma zilei simbolice de nastere a lui Mihai Eminescu (cea reala fiind 20 decembrie, dar a fost trecut in acte la 15 ianuarie), profesorul Nicolae Georgescu, eminescolog cu state vechi, ofera cateva date despre cercetarea sa asupra personalitatii lui Eminescu. Mihai Eminescu este poetul national al Romaniei. Gresit! Eminescu nu este numai atat. La 20 de ani de la momentul 1989, cand s-au implinit 100 de ani de la uciderea “romanului absolut” - cum ii spunea Tutea -, iata, putem dezvalui public mult mai multe despre necunoscutele “Dosarului Eminescu”, despre razboiul nevazut dus de militantul Mihai Eminescu pentru visul sau, facerea “Daciei Mari”, sub semnul lui “J(esus) CH(ristus) D(aco) Romanorum” (cf manuscrisului 2292, f.38.r).
La 120 de ani de la anul eliminarii fizice a ganditorului national - dupa ce, deja, la 33 de ani, fusese ucis civil: arestat, bagat la nebuni si interzis - un grup de cercetatori si ziaristi refac, pas cu pas, misterele vietii si mortii lui Eminescu, ale razboiului nevazut dus, neincetat, pentru idealurile nationale.
Nicolae Georgescu: Ca bibliotecar la Academia Romana, prima descoperire facuta de mine, care m-a obsedat si pe care am verificat-o cativa ani prin toata presa timpului si in toate documentele de arhiva pe care le-am avut la dispozitie, a fost importanta zilei de 28 iunie 1883 in viata lui Mihai Eminescu. Aici lumea noteaza lapidar ca in aceasta zi Eminescu a innebunit si au urmat sase ani de calvar, de chin, de incercari de a reveni in viata culturala, asa-numitii ani negri din viata lui Eminescu. Ei bine, aceasta zi de 28 iunie 1883 este o zi importanta a istoriei si politicii Romaniei moderne. In aceasta zi, Austro-Ungaria a rupt relatiile diplomatice cu Romania timp de 48 de ore, Germania ameninta cu razboiul, prin Bismark, care trimite o telegrama lui Carol I. Societatea Carpatii este desfiintata in aceeasi zi, a fost expulzat din tara Emil Galli, directorul ziarului « Independance Roumaine », care a creat scandalul diplomatic ce sta la baza tuturor aceste evenimente, a fost expulzat Zamfir C. Arbore, au fost devastate sediile unor societati nationale, s-a pornit proces ardelenilor. In aceasta zi trebuia de fapt sa se semneze tratatul secret de alianta dintre Romania si Tripla Alianta formata din Austro-Ungaria, Germania si Italia. Noi tinem minte dintre toate aceste evenimente doar ca a innebunit Eminescu. Nebunia lui Eminescu nu mai este accident privit in seria evenimentelor petrecute in acea zi, si cand stii despre acest tratat secret de alianta, intelegi mult mai bine sorgintea nebuniei lui. Ce voia acest tratat? Ca Romania sa se orienteze politic spre Austro-Ungaria in primul rand. Cu alte cuvinte, Romania nu mai putea sa-si revendice Ardealul. Acest tratat, care a fost semnat in septembrie 1883, muta lupta ardelenilor in Ardeal. Bucurestiul era de 10 ani dominat cultural de ardeleni, care, pe langa cultura, stiinta si administratie, ridicau puternic vocea pentru eliberarea Ardealului, pentru drepturile romanilor care erau asupriti de unguri… Or, tratatul le interzice brusc sa protesteze in Bucuresti pentru eliberarea Ardealului.
Ioan Slavici fuge din Bucuresti in 1883 si intemeiaza Tribuna (1884), in jurul ei se organizeaza primele lupte pentru Ardeal.
Si timp de 10 ani se va desfasura Miscarea memorandista, incheiata, dupa cum se stie, la 1894 cu procesul bine cunoscut. Ziua de 28 iunie este deci ziua mutarii luptei lor in Ardeal. Conditia semnarii tratatului era deci amortirea vocii pentru Ardeal in Bucuresti. “Directiva de sus” s-a reverberat in diferite moduri la nivel cultural. Declararea nebuniei lui Mihai Eminescu este unul dintre ele. Iata cum este cu aceasta declarare. Stirea despre boala lui Eminescu apare in ziarul Romanul cu care Eminescu polemiza, la 29 iunie, ziarele sunt antedatate, deci chiar la 28 aparea ziarul de la 29 iunie. “Aflam ca Domnul Mihai Eminescu…” Stirea va fi confirmata de Timpul peste trei zile, “Unul dintre redactorii acestei foi a incetat a mai lua parte la redactiune, atins fiind in mod subit de o grava boala”, asa suna. Deci, este un anunt de destituire, nu mai face parte din redactie. Exista insa un consens in epoca: un om atins de nebunie nu mai are voie sa faca parte din nici o functie publica, or Mihai Eminescu avea o functie publica foarte importanta, fusese in 1881-1882 redactorul-sef al ziarului Timpul, care era organul oficial al Partidului Conservator. Iar Maiorescu spune clar atunci cand se organizeaza Partidul Conservator: “Cei 10 capi ai lui, si al 11-lea, domnul Mihai Eminescu, redactor la ziarul Timpul”.
Eminescu a avut sase ani la rand de lupta pentru a reveni in atentie, nu a avut nici pe departe paralizie generala cum s-a spus, n-a avut sifilis. A fost dupa aceea arestat. Eminescu a fost arestat de Politia Romana de opt ori! In diverse contexte: a fost luat din teatre, de pe strada, din berarii. Dupa ce se indragosteste si vine de la Viena in Bucuresti, este trimis la Iasi. Pe urmele lui la Iasi a fost trimis seful Politiei Romane, Radu Mihail. Eminescu era urmarit in primul rand de agentii austro-ungari, sunt rapoartele lor gasite in arhiva, apoi de agenti romani. Era un om foarte incomod prin activitatea lui ziaristica.
Putina lume stie, chiar si azi, ca militantul Mihai Eminescu, membru al societatii cu caracter secret “Carpatii”, constituita, poate nu intamplator, intr-o zi de 24 ianuarie, era urmarit pas cu pas de agentii Imperiului austro-ungar, pentru care devenise “periculos”. “Carpatii” milita pentru Unirea Transilvaniei cu tara si Eminescu deranja. Atat de mult incat P.P. Carp ii scrie de la Viena lui T. Maiorescu celebra sentinta: “Si mai potoliti-l pe Eminescu!”. Maiorescu era agent al imperiului, dupa cum o dovedesc astazi istoricii eminescologi. In “Carpatii”, pentru a-i supraveghea activitatile lui Eminescu, este introdus Slavici, la randul sau spion al Vienei, care ii da rapoarte amanuntite lui Maiorescu. “Controlorul” Slavici il si gazduia. Sotia lui Slavici, Ecaterina Szoke Magyarosy, este cea care invoca prima “nebunia” lui Eminescu, in depesa pe care i-o trimite lui Maiorescu in fatidica zi de 28 iunie 1883, soldata cu internarea jurnalistului: “Domnu Eminescu a innebunit. Va rog faceti ceva sa ma scap de el, ca e foarte reu”.
Deja Eminescu i se confesase lui Creanga privind revolverul pe care il purta asupra sa: “Imi este frica sa nu ma ucida cineva”. “Argus!” ii strigase Eminescu lui Maiorescu, pe peronul garii, in timp ce era bagat intr-un tren cu destinatia Viena, la o zi dupa ce fusese scos de la nebuni si tot la o zi dupa ce Romania semnase Tratatul de “neagresiune” cu Imperiul lui Franz Iosef. Acelasi imparat care isi pusese apostila pe o Nota informativa din 1882 privind o intrunire secreta a societatii “Carpatii”, livrata de Baronul von Mayr, ambasadorul sau la Bucuresti, in care se arata: “Eminescu, redactorul sef a facut propunerea ca studentii transilvaneni de natiune romana, care umbla pe la scolile de aici pentru invatatura, sa li se incredinteze pe timpul vacantei lor acasa ca sa lucreze pentru pregatirea publicului in favoarea unei Dacii Mari”. Romania Mare.
La fel de putina lume stie cum a fost ucis Eminescu, in urma cu 120 de ani: cantand “Desteapta-te romane!”. Confesiunea martorului ocular care a asistat la momentul mortii lui Eminescu, frizerul sau, a fost descoperita de profesorul Nae Georgescu si introdusa in volumul “Boala si moartea lui Mihai Eminescu”: “Ia asculta, Dumitrache, hai prin gradina, sa ne plimbam si sa te invat sa canti « Desteapta-te romane! »”(…) Si a inceput sa cante « Desteapta-te romane! », si eu dupa el.
Canta frumos, avea voce. Cum mergeam amandoi, unul langa altul, vine odata pe la spate un alt bolnav d’acolo, unu’ furios care-a fost director sau profesor de liceu la Craiova si, pe la spate, ii da lui Eminescu in cap cu o caramida pe care o avea in mana. Eminescu, lovit dupa ureche, a cazut jos cu osul capului sfaramat si cu sangele siruindu-i pe haine, spunandu-mi: <<...Asta m-a omorat!>>. « Aceasta “afacere”, in care au participat imparati, regi, amici, dame, informatori, tradatori, plagiatori, homosexuali, agenti multipli etc., devine descifratoare pentru istoria Romaniei si, un strop, pentru istoria Europei. Descifrarile si dezvaluirile ne vor ajuta sa intelegem de ce si atunci, si astazi a fost asa si nu altfel », scrie filosoful Constantin Barbu in preambulul uriasei sale lucrari in 10 volume, de 7000 de pagini, “Codul invers”.
“Asadar, Eminescu e poetul national si expresia integrala a sufletului romanesc pentru ca ne-a dat de lucru pentru sute de ani, pana va secatui mitul sau viu, o data cu disparitia neamului romanesc”, spune eminescologul Theodor Codreanu. Legea lui Eminescu, care ne ramane, e simpla: “Oare n-am uitat cumva ca iubirea de patrie nu e iubirea brazdei, a taranei, ci iubirea trecutului?”.

Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com