duminică, 24 iunie 2012

Centrul de Resurse pentru Copii si Tineret “ Don Bosco”


1. Centrul Diecezan Caritas Iasi. Scurta prezentare .

Centrul de resurse pentru copiii si tineret “ Don Bosco” face parte dintr-o organizatie non profit Caritas Iasi membra a Caritas Romania si Caritas International. Organizatia Caritas Iasi si-a inceput activitatea in anul 1990. In cadrul acestei organizatii se desfasoara mai multe proiecte cu relevanta in domeniul social si anume:
Centrul de Plasament “ Sfantul Iosif “ infiintat in 1993 ci scopul de a oferi suport emotional si consiliere copiilor si familiilor acestora , suport educational dreptul individual la o dezvolatre fizica, psihica, morala si intelectuala. Instititia este de tip rezidential iar copiii provin din familii cu situatii speciale deosebit de dificile.
Cabinetul Medical Caritas “ Sfanta Teresa” – infiintat in 1998 , are drept scop oferirea de asistenta medicala persoanelor defavorizate social.
Biroul de asistenta sociala Caritas – infiintat in 1999 urmareste acordarea unui ajutor direct, persoanelor si famiilor defavorizate aflate in situatii de risc.
Biroul de dezvoltare a organizatiei si atragere de fonduri- functioaneaza din anul 1999 si are misunea de a identifica si reuni resurse umane , profesionale , tehnice si financiare pentru a sprijini populatia defavorizata din regiunea Iasi.
Programul Servicii de Ingrijire la Domiciliu- functioneaza din anul 2000 si are ca scop asigurarea asistentei sociale si a ingrijirii medicale persoanelor imobilizate la pat sau la domiciliu.
Biroul de asistenta si consiliere pentru persoane cu handicap Iasi – functioneaza din anul 2001 si are ca scop imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu handicap si promovarea integrarii lor in societate.
Centrul de insertie socio- profesionala pentru tineri aflati in dificultate- infiintat in 2002 , cu scopul de a realiza integrarea socio-profesionala a tinerilor cu varste intre 16 si 22 de ani aflati in situatii de risc.
Biroul Antidrog- scopul acestui proiect este de a preveni consumul de droguri in randul tinerilor.
Programul de interventie in situatii de urgenta si calamitati naturale- infiintat in 2001 si are drept scop oferirea rapid si eficient de ajutor material, consiliere psihologica si sprijin moral pentru persoanele aflate in situatii de urgenta.

 Centrul de resurse pentru copiii si tineret “ Don Bosco”
Proiectul a fost înfiinţat la 01.09.2000 şi are ca motto: „Să-i ajutam educandu-i”. a fost creeat pentru a veni în ajutor copiilor din clasele primare care intampina dificultati la învăţătură.
Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt copii din clasele primare iar beneficiarii indirecţi, familiile acestora, învăţătoarele de la şcoală, societatea. In ceea ce priveste beneficairii directi acestia sunt un numar de 40 de copiii care provin din familii dezorganizate si care intampina dificultati in ceea ce priveste acumulatea unor abilitati de baza pe plan scolar si social.
 Obiectivele generale sunt: reducerea ratei abandonului şcolar şi îmbunătăţirea rezultatelor şcolare pentru cei 40 de copii. Obiectivele specifice: identificarea adevăratelor cauze care au dus la situaţia dificlă în care se află aceşti copii; apoi, prin ajutor în efectuarea temelor şi prin înlesnirea unei comunicări mai bune între părinţi, copii şi şcoală, urmărindu-se îmbunătăţirea vizibilă a rezultatelor şcolare şi reducerea ratei corigenţelor în rândul acestor copii.
Cadrul legal de functionare
Ordonanţa de  guvern 26/  30.01.  2000   publicată în  Monitorul  Oficial  partea  1  Nr.  39  din 31.01.2000,intrată în vigoare la 30.04.2000 privind asociaţiile şi fundaţiile;
Ordonanţa de guvern 37/30.01.2003 publicată în Monitorul Oficial partea 1 Nr.62 din 01.02.2003, intrată în vigoare la 03.03.2003 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 26/2000.

Scopul Centrului de Resurse pentru Copii si Tineret “ Don Bosco “
           
Scopul acestui centru este de a veni in intampinarea familiilor sarace si nu numai in oferirea de ajutor in ceea ce priveste  educatia copiilor. Insa  proiectul are drept scop principal prevenirea abandonului scolar in randul copiilor din clasele generale.
Obiective:
Obiective pe termen scurt:
* Imbunatatirea situatiei scolare a beneficiarilor
* Imbunatatirea abilitatilor de comunicare si socializare a beneficiarilor
* Imbunatatirea atitidinii fata de scoala a benficiarilor

Obiective pe termen mediu :
* Responsabilizarea parintilor in ceea ce priveste situatia scolara si sociala a copiilor
* Inregistrarea unor progrese majore pe toate planurile prin folosirea unor metode didactice adecvate
* Implicarea voluntarilor si a altor actori sociali in activitati care sa duca la atingerea scopurilor pe care si le propune proiectul

Obiective pe termen lung:
* Prevenirea abandonului scolar
* Imbunatatirea relatilor copil – parinte, parinte – institutia scolii
* Formarea continua a voluntarilor in domeniul copii – tineret

Obiective pentru 2011:
* Imbunatatirea calitatii serviciilor oferite
* Atragerea de fonduri pentru realizarea obiectivelor propuse
* Cresterea numarului de beneficiari prin deschiderea in paralel a unui program in regim “ after school “ (cu plata - pentru copii din familii instarite, care raman nesupravegheati acasa datorita programului de lucru incarcat al parintilor)
* Atragerea, formarea si implicarea de voluntari (acestia reprezintand o resusa importanta pentru program)
Servicii oferite
* sprijin, îndrumare şi suport pentru fiecare copil in parte;
*  meditaţii gratuie la materiile şcolare de bază;
* oferirea de ajutor material, ajutor în efectuarea temelor;
* consilierea beneficiarilor direcţi şi ai parinţilor acestora;
* realizarea de diferite cursuri specifice şi campanii de informare

Activitati cu caracter permanent :
 * Oferirea de ajutor in efectuarea temelor
*  Oferirea unei mese calde zilnic
* Participarea la diferite jocuri si activitati care sa duca la dezvoltarea imgintiei, increderii in sine, capacitatii de adaptare si socializare a beneficiarilor
* Meditatii la materiile scolare de baza la care se intrejistreaza rezultate mai putin bune
* Activitati comune pentru parinti si copii care sa duca la cresterea gradului de implicarea a parintilor si la imbunatatirea relatilor dintre copii si parinti
* Sarbatorirea zilelor de nastere in mediu scolar pentru imbunatatirea relatiilor dintre colegi;
* Implicarea in jocuri instructiv-educative individuale si de grup

Activitati specifice :
* Vizita la Gradina Botanica din Iasi organizata pentru beneficiarii proiectului
* Vizita la Muzeul de Stiinte ale Naturii din Iasi
* Participarea la Marsul Voluntarilor , mars la care Caritasul a participat cu 15 voluntari
* Vizita la caminul de batrani “ Sf. Iosif “ , vizita a fost facuta cu ocazia venirii primaverii, copii au sustinut un mic program artistic
* Primirea unei vizite din partea unor voluntari straini din orasul Trieste care au desfasurat diferite activitati cu copiii
* Semnarea unui contract de colaborare cu Gradinita nr. 24 care a participat la unele dintre activitati
* Organizarea unui bal mascat cu ocazia zilei Don Bosco pe 31 ianuarie
* Sarbatorirea pe 1 iunie a Zilei Copilului ocazie cu care toti copii au primit cate un cadou
* Actiunea “ O floare pentru o viata “ organizata in maternitatile din Iasi ocazie cu care beneficiarii proiectului au impartit/oferit flori si felicitari mamicilor aflate in maternitate
* Organizarea unui curs de formare si informare adresat voluntarilor
* Organizarea serbarii de Craciun
* “ Sa mergem la surf “ titlul desenului animat pe care l-au vizionat beneficiarii in cadrul Festivalului de Film “ Privind Copii”
* Implicarea unor beneficiare ale proiectului in piesa de teatru “ Cadoul “
* Colindarea mai multor institutii si personalitati cu ocazia sarbatorilor de iarna
* Activitati specifice fiecarei luni in parte cum ar fi : iesire la iarba verde, desen pe asphalt, la sanius etc
.
Rezultate obtinute :
* Construirea si inagurarea Centrului Socio – Caritariv “Don Bosco”,
* Imbunatatirea si diversificarea serviciilor prin aplicarea si implementarea unor metode mult mai inovatoare si atractive pentru beneficiari
* 40 de benficiari au participat zilnic la la un program in regim after school in cadrul caruia au benficiat de : ajutor in efectuarea temelor, sprijin material si moral, consiliere psihologica, implicarea in activitati de socializare si dezvolatare a abilitatilor necesare varstei
* 40 de familii de pe raza judetului Iasi au beneficiat de donatii constand in alimente si rechizite pentru anul scolar 2006-2007
* 40 de familii au benefiat de donatii constand in alimente si imbracaminte, si unele dintre ele au primit si ajutor financiar necesar achitarii unor datorii la intretinere
* 140 de studenti de la diferite facultati au beneficiat de posibilitatea de a lucra , pe baza semnarii unui contract de voluntariat , cu beneficiarii proiectului ocazie cu care au putut sa transpuna in practica cunostiintele teoretice acumulate. 

Scris de: Elena VOAIDEŞ
voaideselena1991@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează şi dă mai departe!