vineri, 6 iulie 2012

Analiza site-ului "ProSport"


“ProSport” este un cotidian naţional, care abordează teme sportive, de cincisprezece ani. Pagina web a publicaţiei este www.prosport.ro. Ziarul, atît cel în format print, cît şi ediţia online tratează subiecte din lumea sportului, dar mai ales a fotbalului intern şi internaţional. Site-ul prosport.ro are ca public-tinta persoanele din mediul urban cu acces la internet, de sex masculine, studii medii. Numele domeniului este dat de numele publicatiei, lucru destul de simplu si foarte inspirit, zilele acestea.
Pe homepage-ul Prosport se găsesc, în principal ştiri sportive de ultimă oră, editoriale pe teme de actualitate, trimiteri la ştiri din lumea socio-politică, apărute pe site-uri din cadrul trustului MediaPro, dar şi o serie de linkuri către diverse pagini, fără legătură cu lumea sportului, precum showbiz.ro sau urban.ro.
ProSport, 15 ani
Prima pagină conţine logo-ul Prosport, căutare, descărcarea ziarului în format PDF, login, ştiri de actualitate, şi nelipsitele bannere mari cu reclame. Vis-a-vis de publicul ţintă, acesta ar putea fi caracterizat ca fiind captiv, conţinutul site-ului este unul dinamic, apărînd modificări şi actualizări în timp real, iar la elemente de navigaţie, de un real ajutor este bara orizontală de navigaţie, dar şi harta site-ului, pe care puţină lume o foloseşte. Titlurile paginilor pot fi catalogate drept “capcane” deoarece, adesea nu sunt in concordanta cu continutul articolelor, avand doar un rol de carlig ptr. utilizator. Imaginile, insa, sunt folosite intr-un mod fericit, aducand un plus de informatie stirilor. De remarcat este faptul ca acest site poate face legatura si cu alte platforme de comunicare precum Twitter, Facebook, sau Google+.
În funcţie de importanţă sau interesul pe care îl suscită din partea cititorilor, cei de la Prosport au împărţit materialele în categorii ca: fotbal intern, fotbal extern, sporturi, bloguri, jocuri, special, promişcare şamd, fapt care facilitează, într-o oarecare măsură accesul utilizatorului la domeniul pe care îl caută.
Făcînd abstracţie de indicatori precum calitatea sau cantitatea, care nu avantajează deloc site-ul ProSport.ro, trebuie totuşi spus faptul că cei de la ProSport propun spre lectură o serie de articole care, cel mai adesea, nu sunt legate direct de sport, ci, mai degrabă, sunt tangenţiale cu ce se întamplă în sport, făcîndu-se astfel un altfel de presă, cea care amestecă opinia cu informaţia, care face o gravă confuzie între interesul public şi interesul publicului, ceea ce indică drumul spre tabloidizare; în acest sens, sunt prezentate personaje din anturajul sportivilor, dar care fac rating sau trafic, tocmai în dauna celor direct implicaţi.
Cît despre configuraţia paginii, deşi viu colorată, aceasta este săracă în informaţii. Totusi, site-ul isi pastreaza design-ul si cromatica general ape intreg cuprinsul sau, lucru care, asigura lizibilitatea textului. Timpul de raspus al paginii este unul destul de rapid, ceea ce constituie un plus. Ca elemente multimedia, se remarcă, în primul rînd imaginile sau fotografiile de dimensiuni cel puţin medii (pentru că, nu-i aşa?, o imagine face cît o mie de cuvinte), tag-urile şi mai rar sunt inserate fişiere video sau audio în cadrul ştirilor. La accesarea unui articol, utilizatorul este asaltat de reclame, linkuri care, de foarte multe ori, trimit la pagini care nu justifică prezenţa lor pe un asemenea site, sau care au un conţinut dedicat adulţilor.
Site Prosport
De asemenea, site-ul oferă diverse jocuri pe teme legate de sport, uneori sondaje dedicate utilizatorilor, dar şi posibilitatea de a comenta. Feed-back-ul inregistrat indica o activitate destul de intense pe acest site. Cititorii isi pot exprima opinii prin intermediul comentariilor, care vor aparea sub articole. Aici sunt două perspective din care poate fi privită posibilitatea celor ce accesează articolele de pe site-ul ProSport: pe de o parte, este un lucru bun faptul că fiecare îşi poate exprima liber opinia, însă, în egală măsură lipsa moderării comentariilor poate duce(şi cel mai adesea duce) la derapaje verbale venite dinspre utilizatori care sunt protejaţi de anonimat şi de faptul că nimeni nu cenzurează astfel de porniri.
Prin urmare, site-ul celor de la ProSport este, una peste alta, pragmatic. Există un număr ridicat de persoane care accesează cel puţin odată pe zi pagina ProSport, în căutare de noutăţi şi stiri sportive, ceea ce face ca misiunea celor din redacţie să fie îndeplinită. Cu toate acestea, însă, această pagină web este una, din multe puncte de vedere, perfectibilă. Pornind de la organizarea informaţiei, la “insistenţa” agasantă a reclamelor, terminînd cu prezenţa pe site a unor linkuri către o serie de site-uri cu un conţinut… îndoielnic. Cea mai gravă problemă este, totuşi, cea care se referă strict la conţinutul articolelor publicate pe site, a căror conţinut editorial şi informaţional este unul slab. Ediţia online a pornit pe o pantă descendentă din punct de vedere calitativ, o pantă ce se întreaptă spre tabloid, senzaţional, deci superficial.

Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează şi dă mai departe!