duminică, 8 iulie 2012

Cotidianul “Adevĕrul”


Publicitate, august 1912

Ziarul “Adevărul” a fost înfiinţat în anul 1888 de Alexandru Beldiman. Fiind disponibil, la început, doar în mediul urban, ziarul ce în 1912 deţinea undeva la 300 de depozite pe întregul cuprins al ţării şi ajunsese la un tiraj impresionant de peste 100.000 de exemplare zilnic, era comercializat pentru suma de 5 bani exemplarul.

Publicaţia, condusă în perioada antebelică de Constantin Mille, punea mare preţ pe calitatea articolelor publicate; de notorietate este principiul „plăţii produselor gîndirii”, potrivit căruia semnatarii articolelor primeau „salarii de prim-miniştri”, în schimbul seriozităţii şi disciplinei lor.

1 august 1912

„Adevĕrul” anului 1912 erau unul dintre cele mai respectate ziare din România. Avînd formatul de timp broad-sheet, acesta aborda, în general, teme de larg interes public, de la actualităţi politico-economice, la cronica sportivă şi rubrica meteo. În luna august a anului 1912, principalele articole avea ca teme principale chestiuni interne precum celebrul scandal al tramvaielor sau disputele dintre conservatori şi liberali, inundaţiile din Bucovina, dar şi chestiuni internaţionale ca politica externă a României, complotul împotriva ţarului Rusiei, cutremurul din Turcia şi, mai ales, conflictele tot mai intense din Balcani. De remarcat ar fi faptul că fiecare număr al ziarului număra patru pagini, fiecare împărţită pe cinci-şapte coloane, pe prima pagină apărînd mereu editorialul lui Constantin Mille, şi nelipsita rubrică “Chestiunea Zilei”, întotdeauna încardată de o caricatură.. Titlurile sunt în concordanţă cu articolele, iar, din punctul de vedere al imaginilor, fotografiile şi desenele sunt folosite într-un mod echilibrat, ceea ce aducea un plus. Publicitatea şi anunţurile cu caracter commercial ar putea face, şi astăzi, deliciul cititorilor. 

            Printre semnatarii cei mai adesea întîlniţi se numără Petre Pandrea, G. Metaxa Dora, Constantin Mille sau M. Sărăţeanu.

Adeverul, 30 august 1912
                                                                                                                   Scris de: Cosmin ANDREI
                                                                                                            andreicosmin1990@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează şi dă mai departe!