luni, 11 februarie 2013

"Antena3" - specialişti în partizanat politic!

Analiză de produs media
Antena3 este o televiziune particulară de nişă din România. Parte a Intact Media Group, Antena3 este un canal de televiziune informativ, care transmite ştiri de pe întreg mapamondul şi care, nu de puţine ori, a ocupat poziţia de lider de audienţă pe plan naţional. Post de ştiri cu un trecut, dar mai ales un prezent controversat din cauza presupusei implicări a  patronului trustului, Dan Voiculescu, Antena3 a trecut de la formatul unei televiziuni de tip “news” la statutul tot mai asumat de armă politică. Astfel, din grila de programe a Antenei3 nu lipsesc producţii de natura talk-show-urilor în care, uneori mai discret, alteori mai făţiş, sunt atacate, denigrate şi chiar insultate persoane publice, de obicei, obiectul acestor atacuri îl reprezintă adversarii politici ai acţionarului majoritar. De-a lungul vremii, Antena3 s-a făcut remarcată, din perspectiva jurnalismului, prin mai multe elemente: primul, şi poate cel mai important, îl reprezintă parteneriatul pe care îl are încheiat cu prestigiosul CNN; un al doilea aspect ar fi dat de audienţele uneori uriaşe înregistrate mai ales în “prime-time”, fapt care, ne place sau nu, oferă legitimitate postului (“Media exercită o seamă de influenţe asupra vieţii sociale, modificînd acţiunile indivizilor si grupurilor”[1]) – aspect la care ne vom referi în cele ce urmează.  În cele din urmă, şi de data aceasta este vorba de un aspect mai degrabă negativ, Antena3 uimeşte prin modul în care încalcă sistematic aspecte legat de etica şi deontologia  jurnalistului, în care, se pare, nu crede şi cu care nu are nimic în comun. Cu toate acestea, programele Antenei3 sunt apreciate de publicul consumator de talk-show-uri cu tematică politică din România.
Logo-ul "Antenei"
Una dintre cele mai de success producţii ale Antena3 este Sinteza zilei, moderată de Mihai Gâdea. Talk-show difuzat din anul 2005 de luni pînă joi şi duminica între orele 21:30 şi 23:10 (sau 23:50, în cazul ediţiilor speciale), emisiunea, ce are un mare succes, îndeosebi, în rîndurile persoanelor cu vîrste cuprinse între 24-65 ani, cu studii medii, dezbate subiecte de larg interes aparţinînd vieţii politice, dar şi aspecte de ordin economic sau social. Prin numărul mare de telespectatori pe care îl atinge, Sinteza Zilei s-a impus pe piaţa media din România ca cel mai urmărit talk-show, “la evenimentele importante”.
Folosindu-se de acest fapt, emisiunea reuşeşte să impună subiecte care, nu întotdeauna, reprezintă o prioritate publică. Astfel, din prisma “agenda setting”, Antena3 stabileşte, deseori, teme care sunt preluate şi de celelalte posturi de ştiri concurente. Această televiziune, dar şi emisiunea Sinteza Zilei au apărut pe piaţă întrucît, în acel moment, exista un oarecare vid pe terenul dezbaterilor politice zilnice. Antena3, prin Sinteza Zilei, prezintă teme centrale ale zilei şi speculează incapacitatea autorităţilor de a rezolva problemele importante ale societăţii.
Această emisiune, care a făcut din oameni precum Mihai Gâdea sau Mircea Badea, lideri de opinie pentru mulţi indivizi, îşi propune frecvent să construiască un amplu rechizitoriu la adresa factorilor politici cu putere de decizie, pe care îi supune la tiruri de întrebări şi aluzii presante. Prin aceasta, Sinteza Zilei devine un instrument de manipulare a opiniei publice şi o armă mediatică ce este folosită pentru a manipula chiar figuri din zona politică. De-a lungul timpului, nume marcante ale fenomenului socio-politic românesc au fost invitate în platoul emisiunii; printre invitaţi şi colaboratori s-au numărat Octavian Paler, Valentin Stan, Bogdan Teodorescu, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Oana Stancu, Victor Ciutacu, Alexandru Atanasiu, Adrian Năstase,  Crin Antonescu şi alte numeroase personalităţi ale vieţii publice.
Subiectivul moderat-orator Mihai Gâdea
Pe numele său complet, Mihai-Emanuel Gâdea s-a născut pe 10 ianuarie 1977 şi a absolvit Facultatea de Teologie Adventistă din Bucureşti în anul 2000. Între 2000 şi 2004 a fost realizator tv în cadrul postului Realitatea TV, între 2004 şi 2005 a prezentat ştirile la  Antena1, după care a fost director la Antena2 şi moderator al emisiunii “Sinteza Zilei”, iar din mai 2010 este director la Antena3. În moderatorul acid, care face audienţă prin punerea la zid a politicienilor, e greu de recunoscut omul provenit dintr-o familie de adventişti şi care este pasionat de filosofia istoriei.  Din perspectiva contractului de comunicare, Mihai Gâdea poate fi considerat un moderator activ şi totodată atipic, cu ţinte bine stabilite, iar invitaţii săi, colocutori pasionaţi sau, după caz, parteneri de polemizare. Acesta face un obicei din a-şi întrerupe invitaţii sau din a-i ignora o bună parte din durata emisiunii.
Abil în subiectivitatea sa, jurnalistul surprinde criticînd chiar şi invitaţii în direct, după cum sugerează în interviul acordat, în martie 2009, revistei Avantaje: "Oamenii vor să vadă  la televizor conflictul, personalităţi aflate pe poziţii diferite, vor să vadă că te cerţi cu politicienii, luând partea cetăţeanului.”
Jurnalistul mucalit
 Limbajul lui este caracterizat de naturaleţe – fără a intra pe terenul “preţiozităţilor” sau clişeelor, şi este -  cel mai adesea - adaptat interlocutorului, temei şi situaţiei de comunicare,  moderatorul avînd proprietatea termenilor şi un dezvoltat simţ al limbii române; rareori au fost înregistrate pronunţii populare ori inadvertenţe semantice sau gramaticale. Cu toate acestea, Mihai Gâdea are obiceiul de a face paranteze ample, riscînd să devină repetitiv, fapt care-l transformă într-un moderator agasant. Gestica, mimica, elementele de ironie, discursul uneori agresiv şi peiorativizant plasează exprimarea sa în registrul public-informal şi chiar ludic. Alternînd judecăţile de valoare cu tonul sarcastic, reuşeşte să dea impresia omului de televiziune talentat. Vestimentaţia sa este una elegantă, costumul şi cravata fiind  piese nelipsite.
Realizatorul "Sintezei Silei", Mihai Gâdea
Sinteza Zilei nu are structura unei emisiune de dezbatere clasică, nedesfăşurîndu-se după un tipar prestabilit, obiceiul fiind ca moderatorul să expună o teză pe care o susţine cu argumente, fapt precedat de un şir de întrebări adresate invitaţilor, în răspunsul cărora, în mod surprinzător, participă activ şi Mihai Gâdea. Despre proiectul grafic al Sintezei Zilei nu sunt foarte multe de spus, cu excepţia platoului care a fost reconfigurat, schema grafică a programului rămînînd neschimbată, lucru care indică un grad ridicat de predictibilitate, care a fost apreciată de telespectatorii fideli ai Antenei.
Aşadar, prin (dis-)funcţiile sale, Sinteza Zilei se încadrează în modelul manipulării de masă, prin acţiunile propagandistice pe care le întreprinde şi care amintesc de practicile lui Goebbels. Prezentarea formală a emisiunii a fost înlocuită cu una dinamică, caracterizată de replici acide, profeţii despre viaţa politică, şi, uneori, dezvăluiri “senzaţionale”, totul pentru a deturna atenţia publicului de la problemele cu adevărat importante şi pentru a redefini realitatea în funcţie de interesele politice ale acţionariatului. Aceste practici la care se dedau instituţiile media, cu precădere cele care funţionează în statele totalitare, se abat total de la condiţia moderatorului sau de la încercarea de informare obiectivă.
Într-o manieră abilă, echipa de producţie a Sintezei a obţinut falsificarea agendei publice (“We don’t tell you what to think, but what to think about”), prin confuzia pe care o face între interesul public şi interesul publicului. Criticile aduse celor de la Antena3 se referă la dezinformările flagrante, la aşa-zisa “prostituţie jurnalistică” şi vin, în special, de la posturile concurente, dar şi de la importanţi formatori de opinie; totodată, sunt de notorietate conflictele pe care conducerea Antenei le-a avut cu C.N.A. din cauza numeroaselor amenzi primite de emisiunile de analiză politică. Fenomen de masă aflat într-o dinamică neobosită, presa, şi mai ales cea audio-vizuală, ar trebui să fie într-o continuă transformare (“Change is certain. Progress is not[2]”), fapt care nu echivalează cu o continuă perfecţionare; aceasta deoarece stilul pamfletar-agresiv, îndemnurile electorale, precum şi violenţa de limbaj cu care Antena3 critică adversarii politici au făcut ca forţa ei ca parte a organismului denumit “a patra putere în stat” să se diminueze, fiind înlocuită cu o monotonie ideologică, caracterizată de aceeaşi viziune care se regăseşte în toate instituţiile media din trustul condus de Dan Voiculescu. De multe ori s-a afirmat despre moderatorii trustului Intact că ar fi portavoci ale şefului lor  şi că nu sunt nici obiectivi şi detaşaţi, nici imparţiali şi nici echilibraţi. Aceste afirmaţii au ştirbit încrederea de care ar trebui să se bucure un jurnalist şi au pus sub semnul întrebării etica moderatorilor, care nu mai moderează, ci sunt părţi direct implicate, uneori atitudinile vehemente ale acestora faţă de invitaţi atingînd cote paroxistice. De pildă, o ştire din sfera politicului are o anumită conotaţie la Sinteza Zilei şi cu totul alta la posturi concurente precum B1TV.  Feedback-ul înregistrat mai ales din audienţele talk-show-ului, dar şi de pe forumul emisiunii relevă faptul că publicul îl apreciază pe Gâdea, într-o măsură considerabilă, ca pe un moderator cel puţin interesant. Într-o piaţă media în care toată lumea vorbeşte despre obiectivitate, Mihai Gâdea, fără a manifesta întotdeauna deferenţă faţă de invitaţi, pare a-şi fi asumat, în mod deliberat, subiectivitatea, exprimînd opinii uneori argumentate sau nu despre tot ceea ce ţine de actualitatea politică internă.
Sinteza Zilei, un talk-show ce a dat naştere unor dezbateri aprinse vis-à-vis de politica sa editorială, se bucură în continuare de încrederea unui larg segment al publicului, în ciuda acuzaţiilor de manipulare şi a consideraţiilor de ordin peiorativ ce i se aduc.
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

[1] Mihai COMAN, Introducere în sistemul mass-media, Iaşi, Ed. Polirom, 1997
[2] Dan STOICA, Comunicare publică. Relaţii publice, Ed. Univ. „Al. I. Cuza”, Iaşi, 2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează şi dă mai departe!