marți, 4 august 2009

Ĩnainte de a fi prea târziu...

Gândul că am putea pierde o persoană dragă ne macină mereu. Orice-ar însemna “a pierde”, este bine să stabilim o ordine de priorităţi care să fie în concordanţă cu viaţa noastră si cu prezenţă/absenţa apropiaţilor din aceasta. Niciodată nu putem aprecia suficient ce avem şi realizăm ce am avut abia după ce am pierdut totul..sau aproape totul. Inainte de a face sau spune ceva, citiţi această scurtă, dar plină de învăţăminte povestioară care, bunăoară, m-a scos din nisipurile mişcătoare în care mă aflam, m-a împiedicat să dau cu piciorul unor oportunităţi şi, astfel, cred că am ales ce e bine pentru mine şi pentru cei la care ţin…

Un profesor de filozofie stătea în faţa studenţilor săi având câteva obiecte în faţa lui. Când a început ora, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare şi a început să-l umple cu pietre cu diametrul de aproximativ cinci centimenri. Apoi i-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin.
Au fost cu toţii de acord că este plin.. Apoi, a luat o cutie cu pietricele şi le-a turnat în borcan, scuturându-l uşor; desigur că acestea s-au rostogolit printre pietrele mari şi au umplut spaţiile rămase libere.Apoi i-a intrebat pe studenţi dacă borcanul este plin. Au fost din nou de acord că este plin. Şi au râs. Apoi, a luat o cutie cu nisip şi l-a turnat în borcan, scuturându-l uşor; desigur, nisipul a umplut spaţiul rămas liber.
Acum, spuse profesorul, vreau să recunoaşteţi că aceasta este viaţa voastră. Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sănătatea şi copiii vostri, lucruri care, chiar dacă totul este pierdut şi numai ele au rămas, viaţa voastră tot ar fi completă. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează: slujba, casa şi masina. Nisipul reprezintă lucrurile mici care completează restul. Dacă puneţi în borcan mai intâi nisipul, nu mai rămâne loc pentru pietrele mari şi pentru pietricele. La fel se desfaşoară şi viaţa voastră; dacă vă consumaţi timpul şi energia cu lucrurile mici, nu veţi avea niciodată spaţiu pentru lucrurile importante. Fiţi atenţi la lucrurile care sunt esenţiale pentru fericirea voastră, NU MAI MINTITI, treceti frumos prin viata!

Inainte de a rămâne singuri sau de a dispărea prematur, lăsaţi-i pe cei pe care îi iubiţi si respectaţi să afle ce simţiţi, jucaţi-vă cu copiii voştri, faceţi-vă timp pentru controale medicale, duceţi-vă partenerul la dans. Vă rămâne mereu destul timp să mergeţi la serviciu, să faceţi curat în casa, să daţi o petrecere sau să duceţi gunoiul. Aveţi grijă de pietrele mari, în primul rând, de lucrurile care într-adevăr contează. Stabiliţi-vă prioritaţile, nu va mai amagiti, restul este doar... nisip.


Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

6 comentarii:

  1. Imi place la mare si in nisip deocamdata:-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui sa fim mai umili cu totii si sa ne gandim ca intotdeauna exista cineva mai amarat decat noi si sa pretuim tot ce avem.poate fi o avere!

    RăspundețiȘtergere
  3. asta e pentru cei ce nu stiu s pretuiasca un lucru...si sincer isi vor da seama d asta dupa ce v a pierde persoana cea draga....super mistotextul....

    RăspundețiȘtergere
  4. "NU MAI MINTITI, treceti frumos prin viata!" k intr-adevar,"restul este doar...nisip"...bn zis :)

    RăspundețiȘtergere

Comentează şi dă mai departe!