Orice. De la reviste la romane şi tratate ştiinţifice. Cît mai mult. Pentru că merită. Mai puţin cancanurile.
Sigur că există cluburi, televizorul sau informarea mai facilă, dar şi mai superficială, de pe internet. Cu toate acestea, cititul clasic al unei cărţi şi cititul unui blog, de pildă, nu sunt chestiuni care se exclud reciproc: poţi citi un articol ce tratează o temă anume, iar apoi aprecierile online, îmbinînd, astfel, două componente ale vieţii contemporane exclusiv în folosul tău. Binefacerile cititului vin negreşit.
Lectura – o floare rară?
Unii pretind că este irelevant dacă ai citit biblioteci întregi sau doar un ziar, întrucît acest lucru, nefiind dublat de experienţa personală, nu demonstrează decît că ştii să citeşti.
Aş îndrăzni să mă situez contrar acestei teorii; într-o lume în care tot mai puţin timp este dedicat lecturii, iar tendinţa nu este deloc încurajatoare, principalele argumente pentru care oamenii, în general, şi tinerii, în special, ar trebui să citească, ţin mai ales de documentare (fie ea voluntară sau nu), dar şi de crearea unor orizonturi de cunoaştere şi a unei culturi generale vaste care să personalizeze individul, să îl scoată din mediocritate, şi – de ce nu? – din anonimat. O discuţie despre un film bun te poate pune în valoare, la fel cum o discuţie despre o carte bună te poate scădea în ochii celorlalţi dacă nu ai parcurs-o în prealabil.
Cărţile de orice fel sunt scrise pentru ca noi să ştim. Dacă refuzăm acest privilegiu, vom fi mereu surprinşi de evenimentele din jurul nostrum, iar ne priveşte direct.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează şi dă mai departe!