joi, 26 mai 2011

Prezentarea universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

Cea mai puternică instituţie de învăţământ superior din România, pentru al şaptelea an consecutiv, conform celei mai recente clasificări, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are 900 de cadre didactice, care instruiesc peste 38000 de studenţi. Cea mai veche universitate românească, înfiinţată în anul 1860, a şcolit de-a lungul timpului savanţi, scriitori şi oameni politici de prestigiu precum: Grigore Cobălcescu, Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Dragomir Hurmuzescu, Alexandru Miller, Octav Mayer, Gheorghe Brătianu, Grigore T. Popa sau Gheorghe Platon, dar şi personalităţi ale momentului, precum Simona Gherghe, Cristian Leonte, Oana Andoni, Irina Petraru, Andreea Marin ori Mihai Trăistariu.
Profesorii de la „Cuza” sunt implicaţi în peste 200 de proiecte naţionale şi internaţionale, prin intermediul a 24 de centre de cercetare şi de excelenţă, ale căror rezultate sunt prezentate în aproximativ 260 de articole publicate în reviste de prestigiu. Pe lângă activitatea de cercetare, universitatea ieşeană se distinge prin mobilitatea studenţilor, fiind prima instituţie de învăţământ superior din România care a permis studenţilor să îşi aleagă pachete de studiu de la alte facultăţi.
Specializările complementare pot fi urmate de către studenţii din anul terminal, aceştia primind recunoaşterea pachetului opţional prin suplimentul la diplomă. Universitatea ieşeană are 15 facultăţi, centre de studii europene, egeo-mediteraneene, schimburi internaţionale Gaudeamus, informare profesională, orientare în carieră şi plasament, precum şi departamente în vederea pregătirii personalului didactic, departamente de cercetare, de comunicaţii digitale şi de relaţii internaţionale. O dată cu adoptarea procesului Bologna, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a devenit prima instituţie de învăţământ superior din România centrată pe student.
Pentru cazarea studenţilor universitatea ieşeană dispune de 15 cămine, cu o capacitate de 8500 de locuri, criteriul de selecţie a tinerilor, care solicită găzduire, fiind media obţinută la admitere, respectiv, în anul universitar anterior. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” dispune pentru anul universitar 2011-2012 de 3176 de locuri bugetate pentru ciclul licenţă, 1150 la masterat şi 195 la doctorat. Mai jos, aveţi prezentarea faculăţilor din cadrul UAIC.



Open publication - Free publishing - More uaic
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează şi dă mai departe!