joi, 19 iulie 2012

Pretextul asasinării Căpitanului


Moartea liderului “cămăşilor verzi” a fost privită ca fiind cauzată de Carol al doilea şi Armand Călinescu, virulenţi adversari ai Legiunii. Corneliu Zelea Codreanu îşi atrase ura regelui atunci cînd, la alegerile din 1937 nici un partid nu a întrunit majoritatea („TotulPentruŢară” s-a clasat pe locul al treilea, deşi i se furaseră 700.000 voturi) si acesta a refuzat funcţia de premier oferită de rege contra cedarii şefiei Mişcării Legionare.

Astfel, pentru a stopa ascensiunea Mişcării, Carol al doilea a instaurat dictatura regală şi a găsit de cuviinţă că ar fi potrivit să elimine liderul carismatic ce avea un mare succes mai ales în rîndul tinerilor intelectuali. Pentru aceasta, totuşi, era nevoie de un pretext.

Şi acesta a sosit negreşit, cu largul concurs oferit de Horia Sima, pe vremea aceea şeful regiunii Banat, element asupra căruia vom reveni. Totul a pornit în anul 1935, atunci cînd au fost deschise magazinele legionare care aveau scopul de a oferi produse româneşti de calitate, ca răspuns la ofensiva evreiască. La începutul anului 1938, un adversar declarat al Legiunii, Nicolae Iorga, lansează în paginile cotidianului său, „Glasul Strămoşesc”, o serie de atacuri la adresa lanţului de magazine legionare, considerate de istoric a fi o formă de propagandă şi, ca urmare, o bună parte din magazine sunt închise de autorităţile carliste. Indignat şi, în aceeaşi măsură uimit( N. Iorga fusese coleg de partid şi prieten cu Ioan Zelea Codreanu, tatăl Căpitanului, tînărul Corneliu crescînd în proximitatea lui Iorga), şeful Legiunii ripostează; profund afectat, Corneliu Zelea Codreanu reproşează atitudinea nedreaptă a noului consilier regal într-o scrisoare, care, mai tîrziu, va face obiectul unui proces întentat de Iorga Căpitanului şi care, va reprezenta începutul sfîrşitului liderului Mişcării Legionare. Politicianul se adresează Parchetului, Căpitanul este arestat pe 17 aprilie, iar procesul începe pe 23 mai. Lui Codreanu i se intentează şi un proces de trădare de ţară. Deşi depun mărturii în favoarea inculpatului personalităţi precum Ion Antonescu şi însuşi Iorga cere retragerea plîngerii, pe 27 mai, sentinţa Tribunalului Militar al Corpului II de Armată din Bucureşti îl condamnă pe Corneliu Zelea Codreanu la zece ani de muncă silnică, sase ani de degradare civilă, 5.000 de lei amendă şi 2.000 de lei cheltuieli de judecată. Ceea ce a urmat este cunoscut…

În cele ce urmează, redăm conţinutul scrisorii trimise de Căpitan, care l-a “ultragiat” pe Nicolae Iorga.
"Pentru profesorul Iorga
Comerţul legionar de la Obor şi de la Lazăr


Astăzi, sâmbătă 26 martie 1938, orele 9 dim., cele două restaurante, de la Obor şi de la Liceul Lazăr, au fost închise de autorităţi. La cel dintâi s-a prezentat comisarul Şef Furducescu, de la Circ. a 18-a, însoţit de trei comisari ajutori şi de un pluton de jandarmi sub comanda unui sergent. La cel de al doilea, comisarul şef Malamuceanu, însoţit de doi comisari ajutori, punând în vedere personalului să se retragă, deoarece au ordin să evacueze şi să închidă imediat localul. ["]

Când acum 15 ani în urmă, tineretul manifesta zgomotos împotriva cuceririi iudaice (nu mai zgomotos decât dl. Iorga la 1906), domnii de astăzi ne spuneau: "Nu aşa veţi rezolva problema evreiască. Apucaţi-vă de comerţ. Faceţi comerţ, ca ei!"

Iată, ne-am apucat, cu sufletul plin de speranţe. Cu dor de muncă. Când aţi văzut însă că pornim, că suntem corecţi, că suntem capabili, că munca noastră e binecuvântată de Dumnezeu, veniţi tot voi, şi distrugeţi acest început de comerţ românesc, poate cel dintâi început serios din vremea noastră, veniţi şi, fără milă, înăbuşiţi aceste încercări, tot avântul nostru şi atâtea speranţe.

Ce epitete pot să vă dau? Ce cuvânt din limba română vi s-ar potrivi? Ne acuzaţi că am greşit în trecut? Dar cine n-a greşit dintre voi? Spuneţi-ne însă ce am greşit acum? Ne scoateţi o crimă din ceea ce voi înşivă ne îndemnaţi ieri să facem?

Vine profesorul Iorga, care striga acum 4 luni, dând alarma în linia comerţului românesc creştin răpus de jidani, şi făcând apel, chiar la violenţa noastră, vine, ne murdăreşte gândurile noastre curate şi ne răpune el pe noi, pe români. Sub guvernarea fericită şi creştină a I.P.S. Patriarhul Miron, nu mai există în România nici jidani, nici comerţ jidănesc, nici problema jidănească.

Nu mai existăm decât noi, care trebuie să fim nimiciţi prin orice mijloace. Niciodată nici un cuvânt rău pentru profesorul Iorga. Totdeauna cu respect şi bună cuviinţă. De câtva timp plouă cu articole de otravă peste noi.

"Între bliduri (adică la restaurantele noastre) facem comploturi, punem la cale revoluţii îngrozitoare şi vrem să ucidem oameni. Suflete de asasini, oameni cu revolverele în mână şi în buzunare."

Ei bine, nu mai pot! Din marginile puterilor mele omeneşti, cu care te-am respectat, îţi strig:
Eşti un incorect. Eşti un necinstit sufleteşte.

Datoria elementară a unui om corect este să se informeze şi la omul pe care îl judecă, nu numai la agenţii mincinoşi ai domnului Armand Călinescu (care lansaseră ieri pe piaţă că 16 echipe sub conducerea lui Alexandru Cantacuzino vor să-l omoare pe d-sa.). Eu nu mă pot bate cu d-ta. N-am nici geniul, nici vârsta, nici condeiul şi nici situaţia d-tale.

N-am nimic. D-ta ai totul.

Dar din adâncul sufletului lovit şi nedreptăţit îţi strig şi îţi voi striga din adâncul gropii: eşti un necinstit sufleteşte, căci ţi-ai bătut joc pe nedrept de sufletele noastre nevinovate!

Voi, care ne acuzaţi de violenţă, după ce aţi întrebuinţat în contra noastră cele mai mari violenţe, împingându-ne la disperare şi păcat, voi, cărora dacă cineva v-ar fi dat numai o palmă, aţi fi reacţionat la fel ca mine, fără ca să mai fi trecut prin chinurile fizice şi umilinţele prin care am trecut noi, voi necinstiţilor sufleteşte, vă vom dovedi acum, că nu vom reacţiona în nici un fel la toate provocările voastre.

Nu să ne înăbuşiţi comerţul nostru, să ne înăbuşiţi avântul, ci ca să ne bateţi la tălpi, să ne trimiteţi în Insula Şerpilor, să ne ucideţi cu pietre, să ne spânzuraţi cu tălpile în sus, şi să ni le bateţi în cuie, să ne supuneţi la cele mai mari umilinţe.

Nu veţi întâmpina nici dvs., Domnule Profesor Iorga şi nici ceilalţi toţi care v-aţi asumat răspunderea unei sângeroase şi nedrepte opresiuni, nu numai o violenţă, ci nici măcar o opunere. Dar de acum şi până voi închide ochii, domnule Iorga, şi după aceea, te voi privi aşa cum meriţi. "


Bucureşti, 26 martie 1938
Corneliu Zelea Codreanu

Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează şi dă mai departe!