sâmbătă, 30 iunie 2012

APEL

Ieşeni,

După ani la rîndul caracterizaţi de experimente în plan politic şi social, se apropie ceasul mîntuirii naţionale; astfel, primul cuib legionar autentic, de după stăpânirea comunistă, din Iaşi, inima României şi oraş al mişcării legionare, va da semnalul resurecţiei morale a naţiunii noastre!
Toţi cei care cred că pot avea un cuvânt de spus în acest demers sincer şi dezinteresat, precum şi aceia care simt romîneşte şi rezonează cu biruinţa legionară sunt chemaţi duminică, 1 iulie a.c., ora 16:00, la Teiul lui Eminescu, din parcul Copou.
Se vor discuta chestiuni de ordin administrativ, logistic, ideologic şi doctrinar, şi, de asemenea, se va stabili linia şi obiectivele pe care această "insulă" de naţionalism românesc le va urma.
Mai multe detalii despre istoria şi spiritul legionar, puteţi afla de pe pagina oficială a mişcării legionare.

Vă aşteptăm, aşadar, cu inima deschisă să faceţi parte activă din reactivarea mişcării care a dat cei mai mulţi martiri României.
TRĂIASCĂ LEGIUNEA ŞI CĂPITANUL!
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

vineri, 29 iunie 2012

RoboCop revine!

Filmul “Robocop” readuce, din nou, pe marile ecrane pe masinaria justitiara care a ca scop inlaturarea mafiotilor din orasul american, Detroit. Pelicula este un remake al primului film din serie, cand sergentul Murphy devine un politist pe jumatate robot in urma unei rafuieli. RoboCop trebuie sa faca fata altor raufacatori, in acest film regizat de originalul Darren Aronofsky si in care rolul principal ii va apartine lui Joel Kinnaman.
Potrivit  site-ului ComicBookMovie Edward Norton şi Sean Penn si Samuel L. Jackson sunt acum în discuţii pentru apariţia în film, iar lor li s-ar putea alătura şi alţii. Într-un interviu recent, regizorul a dat unele detalii inedite despre noul film RoboCop, programat pentru lansare în 2013. Potrivit afirmaţiilor sale, reboot-ul va include o mulţime de comentarii satirice, de care, crede el, „este nevoie” în filmele zilelor noastre. Acesta a declarat pentru The Telegraph: „Elementul de satiră din RoboCop este, cred eu, foarte necesar în vremurile pe care le trăim”, a explicat el. „Acel gen de satiră agresivă îndreptată împotriva societăţii, pe care nu am prea sesizat-o în filmele din ultima perioadă.”
Premiera va avea loc pe 9 august 2013.
Sursa : http://www.cinemagia.ro/
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com
 

joi, 28 iunie 2012

Actor mă fac!

... şi merg şi la Festivalul de Film de la Cannes cu asta:







Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

miercuri, 27 iunie 2012

Se filmează Jeepers Creepers 3


Jeepers Creepers 3: Cathedral va fi continuarea primelor doua filme din seria Jeepers Creepers si va aparea in cursul anului viitor. Jeepers Creepers 3 va relua povestea de unde a fost lasata de cel de-al doilea film al seriei: monstrul crucificat de peretele unui hambar gata sa iasa din nou din hibernare.
Trish Jenner este mama adolescentului Darry, tânăr ce şi-a primit numele în amintirea fratelui lui Trish, Darry Jenner, pe care aceasta l-a pierdut în urmă cu 23 de ani. Trish are coşmaruri curente, groaznice, în care fiul ei suferă aceeaşi soartă ca şi fratele ei, ucis de Creeper. Determinată să facă orice pentru ca fiul ei să nu cadă în mâinile monstrului, Trish, care acum este o femeie puternică şi bogată, îşi promite să termine odată pentru totdeauna cu Creeper.
Ray Wise, care l-a interpretat pe curajosul Jack Taggart Sr. in partea a doua a filmului (2003),  declara ca exista mari sanse de a-si relua lupta cu straniul personaj inaripat care mananca oameni intr-un al treilea film din seria Jeepers Creepers. Wise a spus ca “Scenaristul si regizorul francizei, Victor Salva vrea sa mai faca un film, si este sigur de asta, deoarece am discutat despre asta in ultimele luni. Si acum filmul are prioritate.
Initial, Salva a vrut sa faca un prequel, a carui actiune se petrecea in vestul salbatic (ce ar explica alegerea vestimentara ciudata a personajului malefic), dar zvonurile recente ar sugera ca de fapt este vorba despre un sequel la ultimul film, a carui actiune va avea loc peste 20 de ani.

Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com


marți, 26 iunie 2012

Scrisoare redactată de Corneliu Zelea Codreanu la 21 ani!

Un document inedit a fost scos la lumină. Acesta face parte dintr-un lung şir de scrieri, ce au fost ocultate şi ce stau să iasă pentru a fi puse la dispoziţia marelui public. Din aceasta scrisoare redactată de Corneliu Zelea Codreanu, la vârsta de 21 de ani, adresată unui profesor de la Şcoala de Infanterie de la Botoşani, se pot desprinde o întreagă serie de trăsături de caracter ale celui ce va deveni CĂPITANUL.

Iată, aşadar, conţinutul documentului original:


Iaşi, 30 august 1921
Să trăiţi Domnule Colonel,
Am ajuns în Iaşul de care mă leagă atâtea amintiri dragi din viaţa de student. Totuşi e mai prozaic Iaşul, mult mai prozaic decât încântătoarele locuri pe care le-am părăsit în urma unei întâmplări nu prea fericite. Cu toată poezia care se desfăşoară aci pe străzile pe care forfoteşte atâta lume, îmbrăcată strălucitor, în muzicile care cântă armonios până târziu în noapte, în saloanele orbitor luminate în care se joacă şi se cântă şi se petrece admirabil cu toate acestea e proză. Pentru a fi poezie nu ajunge numai forma – Un şirag de vorbe goale ce din coadă au şi nume – (Eminescu) ne trebueşte un fond. Tocmai acest fond lipseşte aici. E forma goală. E poleială a civilizaţiei. Că străluceşte? Să ne mire! Şi putregaiul străluceşte! Şi soarele înainte de asfinţit străluceşte, o roşie licărire de agonie.
O! E prozaic Iaşul prin viaţa care decurge aici, prin instinctele britale care nu se stăpânesc, prin desfrâul care se desfăşoară zilnic, prin forţa morală care lipseşte şi de care are atâta nevoie un popor tânăr, în tendinţa lui către mai bine. Sunt simptome rele pentru neamul care se lasă copleşit în modul acesta.
Fericirea e că, pe brazda neagră, pe câmpia verde, în codrii care freamătă, trăieşte un popor de 15 milioane de ţărani Români, care are dreptul să trăiască pe pământul acesta, şi de a cărui energie nu ne putem îndoi.
Oricum, o uriaşă operă de regenerare morală trebueşte pornită de toate forţele vii ale acestui neam! Aici, armata – care este şi şcoala naţiunii – îşi are rolul său netăgăduit şi odată cu el o mare răspundere faţă de cei viitori. Domnule Colonel, se poate face mult pentru neamul acesta, acolo!
Doresc să ajung în timpul cel mai scurt acolo, deoarece vreau să dau piept cu bolşevicii, dacă ar fie să vie la noi. Dacă este nevoie de vreo incursiune în Rusia cu vre’o 8-10 oameni, vă rog Domnule Colonel, să mă trimiteţi pe mine. O incursiune ar fi necesară şi posibilă şi legală faţă de atitudinea lor şi de incursiunile lor.
În dorinţa de a ajunge cât mai repede la Regiment vă rog să primiţi, Domnule Colonel, asigurarea devotamentului meu. Să trăiţi Domnule Colonel!
Elev. Plut. Zelea Codreanu Corneliu
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

luni, 25 iunie 2012

Dimensiunea etică a unui genocid - Masacrul din pădurea Katyń


Context
În anul 1940, aproximativ 22 000 polonezi, atît civili, cît şi prizonieri de război au fost executaţi în pădurea Katyń. În anul 2010, parlamentul rus a recunoscut faptul că atrocităţile au făcut obiectul unui ordin direct al lui Stalin
S-a scris despre acest incident, act criminal sau masacru, din diverse motive, puţin. Asta deşi, prin amploarea sa, a afectat un număr considerabil de destine, iar amintirea celor ucişi ar merita a fi respectată. Episod tragic, poate fi considerat, totodată, o ieşire din scenă cum nu se putea mai glorioasă pentru victimele poloneze. Măcar pentru aceştia, adevărul asupra celor întâmplate ar trebui asumat în integralitatea sa de poporul rus, fără şovăire. Despre cele petrecute între 3 aprilie şi 9 mai 1940, cu pauza cuvenită cu ocazia zilei muncii, nu se poate vorbi decît acuzator în raport cu autoritaţile sovietice. Cît despre etică, morală creştină, justiţie sau alte valori universal recunoscute şi acceptate nici nu poate fi vorba, întrucît ele nu au fost invocate atunci cînd peste 22 000 de persoane au fost asasinate, deşi nu fuseseră judecate şi condamnate de vreo instanţă şi se aflau sub incidenţa Convenţiei de la Geneva.

(i)Responsabili şi responsabilităţi
Privind lucrurile analitic şi rece, torţionarii, călăii şi cei care au ordonat acest act trebuie deferiţi legii, judecaţi şi pedepsiţi.  Deşi un demers întreprins acum pentru identificarea numelor vinovaţilor ascunşi în umbra ar putea părea relativ şi discutabil, acesta este imperios necesar; este, aşadar, de datoria urmaşilor victimelor, dar mai ales a urmaşilor făptaşilor să rostească numele celor ce se fac culpabili de un eveniment atît de macabru. Aceste fapte trebuie privite, azi, din doua perspective: cei ce au înfăptuit această oroare au fost oameni fără scrupule sau au făcut-o forţaţi fiind de împrejurări? Oricare ar fi răspunsul, istoria îi aduce în faţa noastră ca pe nişte oameni cel puţin slabi.
După cum bine se cunoaşte, astfel de practici au devenit, cu precădere în cel de-al doilea război mondial, pîrghii adesea folosite de NKWD în relaţia cu “duşmanul”.          
 Sunt de notorietate crimele lui Stalin împotriva propriului popor, asta ca să nu mai vorbim de represiunea sovietică resimţită chiar şi în România, unde elita vremii a fost eliminată prin metode… specifice. Închisorile de la Aiud, Jilava, “experimentul Piteşti”, au reprezentat căi de aducere la tăcere a celor care erau împotriva sistemului, fie ei ţărănişti, liberali, legionari, preoţi, doctori sau profesori. În general, elitele erau vizate pentru a crea un gol între generaţii, făcînd astfel imposibilă transmiterea spiritului şi a valorilor de la o generaţie la cealaltă. S-ar putea face, astfel, o paralelă între acestea şi măcelul de la Katyń, întrucît printre polonezii asasinaţi se găseau, cu precădere, aristocraţi, intelectuali, militari, aşadar personalităţi care erau inamici ai bolşevizării. Masacrul din pădurea Katyń reprezintă încă o pată neagră pe faţa şi aşa destul de mutilată a Rusiei sovietice, despre care se pot afirma, cu dificultate, lucruri pozitive.
Rusiei de azi, ca şi celei de ieri sau de mâine, îi revine misiunea de a deschide o anchetă care să lămurească împrejurările în care s-au petrecut aceste fapte abominabile, de a face cunoscuţi vinovaţii şi de a prezenta scuze poporului polonez. Acestea ar fi gesturile fireşti, în cazul de faţă. Totuşi, încrederea unui număr ridicat de cetaţeni ruşi în propaganda comunistă potrivit căreia această crimă de război a fost pusă la cale şi înfăptuită de nazişti, spune multe şi despre poporul rus, care întâmpină dificultăţi în a se dezice de faptele liderilor sovietici. Mental colectiv precar în atitudine şi convingeri şi predispus a fi manipulat. Pînă şi încercările repetate de muşamalizare şi  de blamare a naziştilor pentru acest masacru, sunt grăitoare pentru starea de fapt a lucrurilor.
Un alt semn de întrebare apare legat de eşecul lamentabil al Ligii Naţiunilor, dar şi al marilor democraţii ale occidentului care, în această speţă, ca în multe altele, au fost pasive în a lua o poziţie fermă vis-a-vis de cele petrecute atît la momentul cu pricina, cît şi ulterior.
Concluzii
Prin urmare, acţiunile regretabile la care au recurs autorităţile ruse din epocă sunt demonice, lipsite de etică şi încalcă principii morale fundamentale. Faptele sovieticilor sunt cu atît mai josnicecu cat victimele au fost lipsite de orice apărare, aspect care îi inscrie în paginile istoriei ca pe o naţiune prigonitoare. Precedentul există.
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

duminică, 24 iunie 2012

Centrul de Resurse pentru Copii si Tineret “ Don Bosco”


1. Centrul Diecezan Caritas Iasi. Scurta prezentare .

Centrul de resurse pentru copiii si tineret “ Don Bosco” face parte dintr-o organizatie non profit Caritas Iasi membra a Caritas Romania si Caritas International. Organizatia Caritas Iasi si-a inceput activitatea in anul 1990. In cadrul acestei organizatii se desfasoara mai multe proiecte cu relevanta in domeniul social si anume:
Centrul de Plasament “ Sfantul Iosif “ infiintat in 1993 ci scopul de a oferi suport emotional si consiliere copiilor si familiilor acestora , suport educational dreptul individual la o dezvolatre fizica, psihica, morala si intelectuala. Instititia este de tip rezidential iar copiii provin din familii cu situatii speciale deosebit de dificile.
Cabinetul Medical Caritas “ Sfanta Teresa” – infiintat in 1998 , are drept scop oferirea de asistenta medicala persoanelor defavorizate social.
Biroul de asistenta sociala Caritas – infiintat in 1999 urmareste acordarea unui ajutor direct, persoanelor si famiilor defavorizate aflate in situatii de risc.
Biroul de dezvoltare a organizatiei si atragere de fonduri- functioaneaza din anul 1999 si are misunea de a identifica si reuni resurse umane , profesionale , tehnice si financiare pentru a sprijini populatia defavorizata din regiunea Iasi.
Programul Servicii de Ingrijire la Domiciliu- functioneaza din anul 2000 si are ca scop asigurarea asistentei sociale si a ingrijirii medicale persoanelor imobilizate la pat sau la domiciliu.
Biroul de asistenta si consiliere pentru persoane cu handicap Iasi – functioneaza din anul 2001 si are ca scop imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu handicap si promovarea integrarii lor in societate.
Centrul de insertie socio- profesionala pentru tineri aflati in dificultate- infiintat in 2002 , cu scopul de a realiza integrarea socio-profesionala a tinerilor cu varste intre 16 si 22 de ani aflati in situatii de risc.
Biroul Antidrog- scopul acestui proiect este de a preveni consumul de droguri in randul tinerilor.
Programul de interventie in situatii de urgenta si calamitati naturale- infiintat in 2001 si are drept scop oferirea rapid si eficient de ajutor material, consiliere psihologica si sprijin moral pentru persoanele aflate in situatii de urgenta.

 Centrul de resurse pentru copiii si tineret “ Don Bosco”
Proiectul a fost înfiinţat la 01.09.2000 şi are ca motto: „Să-i ajutam educandu-i”. a fost creeat pentru a veni în ajutor copiilor din clasele primare care intampina dificultati la învăţătură.
Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt copii din clasele primare iar beneficiarii indirecţi, familiile acestora, învăţătoarele de la şcoală, societatea. In ceea ce priveste beneficairii directi acestia sunt un numar de 40 de copiii care provin din familii dezorganizate si care intampina dificultati in ceea ce priveste acumulatea unor abilitati de baza pe plan scolar si social.
 Obiectivele generale sunt: reducerea ratei abandonului şcolar şi îmbunătăţirea rezultatelor şcolare pentru cei 40 de copii. Obiectivele specifice: identificarea adevăratelor cauze care au dus la situaţia dificlă în care se află aceşti copii; apoi, prin ajutor în efectuarea temelor şi prin înlesnirea unei comunicări mai bune între părinţi, copii şi şcoală, urmărindu-se îmbunătăţirea vizibilă a rezultatelor şcolare şi reducerea ratei corigenţelor în rândul acestor copii.
Cadrul legal de functionare
Ordonanţa de  guvern 26/  30.01.  2000   publicată în  Monitorul  Oficial  partea  1  Nr.  39  din 31.01.2000,intrată în vigoare la 30.04.2000 privind asociaţiile şi fundaţiile;
Ordonanţa de guvern 37/30.01.2003 publicată în Monitorul Oficial partea 1 Nr.62 din 01.02.2003, intrată în vigoare la 03.03.2003 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 26/2000.

Scopul Centrului de Resurse pentru Copii si Tineret “ Don Bosco “
           
Scopul acestui centru este de a veni in intampinarea familiilor sarace si nu numai in oferirea de ajutor in ceea ce priveste  educatia copiilor. Insa  proiectul are drept scop principal prevenirea abandonului scolar in randul copiilor din clasele generale.
Obiective:
Obiective pe termen scurt:
* Imbunatatirea situatiei scolare a beneficiarilor
* Imbunatatirea abilitatilor de comunicare si socializare a beneficiarilor
* Imbunatatirea atitidinii fata de scoala a benficiarilor

Obiective pe termen mediu :
* Responsabilizarea parintilor in ceea ce priveste situatia scolara si sociala a copiilor
* Inregistrarea unor progrese majore pe toate planurile prin folosirea unor metode didactice adecvate
* Implicarea voluntarilor si a altor actori sociali in activitati care sa duca la atingerea scopurilor pe care si le propune proiectul

Obiective pe termen lung:
* Prevenirea abandonului scolar
* Imbunatatirea relatilor copil – parinte, parinte – institutia scolii
* Formarea continua a voluntarilor in domeniul copii – tineret

Obiective pentru 2011:
* Imbunatatirea calitatii serviciilor oferite
* Atragerea de fonduri pentru realizarea obiectivelor propuse
* Cresterea numarului de beneficiari prin deschiderea in paralel a unui program in regim “ after school “ (cu plata - pentru copii din familii instarite, care raman nesupravegheati acasa datorita programului de lucru incarcat al parintilor)
* Atragerea, formarea si implicarea de voluntari (acestia reprezintand o resusa importanta pentru program)
Servicii oferite
* sprijin, îndrumare şi suport pentru fiecare copil in parte;
*  meditaţii gratuie la materiile şcolare de bază;
* oferirea de ajutor material, ajutor în efectuarea temelor;
* consilierea beneficiarilor direcţi şi ai parinţilor acestora;
* realizarea de diferite cursuri specifice şi campanii de informare

Activitati cu caracter permanent :
 * Oferirea de ajutor in efectuarea temelor
*  Oferirea unei mese calde zilnic
* Participarea la diferite jocuri si activitati care sa duca la dezvoltarea imgintiei, increderii in sine, capacitatii de adaptare si socializare a beneficiarilor
* Meditatii la materiile scolare de baza la care se intrejistreaza rezultate mai putin bune
* Activitati comune pentru parinti si copii care sa duca la cresterea gradului de implicarea a parintilor si la imbunatatirea relatilor dintre copii si parinti
* Sarbatorirea zilelor de nastere in mediu scolar pentru imbunatatirea relatiilor dintre colegi;
* Implicarea in jocuri instructiv-educative individuale si de grup

Activitati specifice :
* Vizita la Gradina Botanica din Iasi organizata pentru beneficiarii proiectului
* Vizita la Muzeul de Stiinte ale Naturii din Iasi
* Participarea la Marsul Voluntarilor , mars la care Caritasul a participat cu 15 voluntari
* Vizita la caminul de batrani “ Sf. Iosif “ , vizita a fost facuta cu ocazia venirii primaverii, copii au sustinut un mic program artistic
* Primirea unei vizite din partea unor voluntari straini din orasul Trieste care au desfasurat diferite activitati cu copiii
* Semnarea unui contract de colaborare cu Gradinita nr. 24 care a participat la unele dintre activitati
* Organizarea unui bal mascat cu ocazia zilei Don Bosco pe 31 ianuarie
* Sarbatorirea pe 1 iunie a Zilei Copilului ocazie cu care toti copii au primit cate un cadou
* Actiunea “ O floare pentru o viata “ organizata in maternitatile din Iasi ocazie cu care beneficiarii proiectului au impartit/oferit flori si felicitari mamicilor aflate in maternitate
* Organizarea unui curs de formare si informare adresat voluntarilor
* Organizarea serbarii de Craciun
* “ Sa mergem la surf “ titlul desenului animat pe care l-au vizionat beneficiarii in cadrul Festivalului de Film “ Privind Copii”
* Implicarea unor beneficiare ale proiectului in piesa de teatru “ Cadoul “
* Colindarea mai multor institutii si personalitati cu ocazia sarbatorilor de iarna
* Activitati specifice fiecarei luni in parte cum ar fi : iesire la iarba verde, desen pe asphalt, la sanius etc
.
Rezultate obtinute :
* Construirea si inagurarea Centrului Socio – Caritariv “Don Bosco”,
* Imbunatatirea si diversificarea serviciilor prin aplicarea si implementarea unor metode mult mai inovatoare si atractive pentru beneficiari
* 40 de benficiari au participat zilnic la la un program in regim after school in cadrul caruia au benficiat de : ajutor in efectuarea temelor, sprijin material si moral, consiliere psihologica, implicarea in activitati de socializare si dezvolatare a abilitatilor necesare varstei
* 40 de familii de pe raza judetului Iasi au beneficiat de donatii constand in alimente si rechizite pentru anul scolar 2006-2007
* 40 de familii au benefiat de donatii constand in alimente si imbracaminte, si unele dintre ele au primit si ajutor financiar necesar achitarii unor datorii la intretinere
* 140 de studenti de la diferite facultati au beneficiat de posibilitatea de a lucra , pe baza semnarii unui contract de voluntariat , cu beneficiarii proiectului ocazie cu care au putut sa transpuna in practica cunostiintele teoretice acumulate. 

Scris de: Elena VOAIDEŞ
voaideselena1991@yahoo.com

vineri, 22 iunie 2012

Legiunea împlineşte 85 de ani

“ Astazi, Vineri, 24 Iunie 1927 (Sf. Ion Botezatorul), ora zece seara, se infiinteaza: Legiunea Arhanghelului Mihail, sub conducerea mea. Sa vina in aceste randuri cel ce crede nelimitat. Sa ramana in afara cel ce are indoieli. Fixez ca sef al garzii de la Icoana pe Radu Mironovici. Intima noastra stare sufleteasca din care s-a nascut Legiunea a fost aceasta: nu ne intereseaza daca vom birui, daca vom cadea infranti sau daca vom muri. Scopul nostru este altul: de a merge inainte, uniti. Mergand impreuna, uniti, cu Dumnezeu inainte si cu dreptatea neamului romanesc, orice soarta ne-ar fi daruita, infrangerea sau moartea, ea va fi binecuvantata si va da roade pentru neamul nostru."           C.Z.C.


În acest sens, în Iaşi, sub organizarea filialelor locale ale partidului Totul pentru Țară şi Noua Dreaptă, se va organiza duminică, un marş începînd cu ora 09:00 de la Teiul lui Eminescu către Biserica Sf. Spiridon, iar la ora 13:40, la Clubul CFR, va avea loc o conferinţă cu tema naşterea Legiunii Arhanghelului Mihail, conferinţă care care se va bucura de participarea unor personalităţi din lumea istoriei, precum prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, prof. univ. dr. Corneliu Ciucanu şi alţii.
Vă aşteptăm cu drag!
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com

joi, 21 iunie 2012

Studenţia în Iaşi


„ Noul an universitar s-a deschis în condiţii normale. Cu ser­viciu religios. Din nou universitatea şi Iaşul sunt în sărbătoare.
În Bucureşti, acest mare eveniment trece aproape neob­servat.
Acolo, la sosirea studenţilor, masa studenţească se pierde în mulţimea sutelor de mii de oameni, a zgomotului, a luminilor, a intereselor care se ciocnesc brutal. La Iaşi, când pleacă stu­dentii, e melancolie generală, ca la plecarea cocorilor şi a păsă­rilor, toamna când vin studentii, vine tineretea, vine viaţa. E zi de sărbătoare. La Bucureşti, studentul se simte singur în mij­locul unei lumi imense care nu-l vede, nu-l apreciază, nu-l mustră, nu se interesează de el, nu-l iubeşte.
Educatia studentului, la Iasi, este incomparabilă, pen­tru că el se dezvoltă, ca şi un copil sub iubirea mamei sale, la adăpostul dragostei Românilor. Aici neamul îşi creşte studenţii. Eu însumi datorez acestui Iaşi o parte însemnată de recunoştintă pentru tot ce am putut să fac. Am simţit totdeauna grija pe care mi-a purtat-o acest suflet al Iaşului, am simţit raza iubirii lui, i-am simţit mustrarea, încurajarea, îndemnul, chemarea la luptă.
Pe noi, studentii de la Iaşi, ne urmăresc acestea si acum şi ne vor urmări până la sfârşitul vieţii, ca amintirea îndemnurilor şi dragostei mereu prezente a mamei.
Din toate generaţiile studenteşti care s-au perindat prin Iaşi, pe câţi nu i-a urmărit toată viaţa îndemnul, chemarea la luptă a Iaşului! Pe câţi nu i-a urmărit, până în mormânt, pe câţi nu-i urmăreşte si astăzi, mustrarea lui!... „
                                                                                                     C.Z.C.
Scris de: Cosmin ANDREI
andreicosmin1990@yahoo.com